Consument is ontevreden over de terugverdientijd van zonnepanelen, terecht?

“Wie nu investeert in zonnepanelen kan tenminste nog een paar jaar maximaal profiteren!”

Uit het onderzoek van Dutch Solar Quartely blijkt dat Nederlandse consumenten minder snel willen investeren in zonnepanelen als de terugverdientijd langer is dan vijf jaar. Deze terugverdientijd wordt alleen maar meer na de afschaf van de salderingsmaatregel… of denken we dat alleen?

De salderingsmaatregel

Op dit moment stimuleert de overheid de aanschaf van zonnepanelen middels de salderingsmaatregel. Wie zonnepanelen heeft kan de opgewekte stroom teruggeven aan het stroomnet en aftrekken van het eigen verbruik. Deze regeling wordt echter vanaf 1 januari 2023 afgebouwd om uiteindelijk in 2031 te eindigen. De details voor de afbouwperiode zijn nog niet bekend, maar de vergoeding per kWh zal vanaf 2023 sowieso lager zijn. Langer wachten met de aanschaf wordt dus niet beloond. Wie nu investeert in zonnepanelen kan tenminste nog een paar jaar maximaal profiteren!

De toekomst zonder saldering

De afschaf van de salderingsmaatregel en de verhoging van de terugverdientijd sluit niet aan bij de investeringsbereidheid van de Nederlandse consument én de klimaatdoelen die het kabinet heeft gesteld, aldus Rolf Heynen, directeur van Dutch New Energy Research.

Desalniettemin zijn en blijven zonnepanelen een duurzame en rendabele investering, ook wanneer de salderingsregeling wordt afgeschaft. De nieuwe subsidieregeling lijkt namelijk een stuk interessanter op het gebied van overproductie. Daarnaast zijn er meer manieren om de terugverdientijd van zonnepanelen zo kort mogelijk te houden, namelijk middels batterijen.

Batterij en opslag wordt in veel landen al grootschalig toegepast, maar In Nederland zorgt de salderingsregeling ervoor dat er geen goede businesscase is. Met de afschaffing hiervan, en het instellen van een feed-in-tarief, zal de opslag van energie aantrekkelijker worden. Met een batterij kun je de energie immers tijdelijk bufferen en hoef je minder energie aan het net terug te leveren. Tel daarbij op dat de prijs van zonnepanelen zal blijven dalen, dan kunnen we concluderen dat de voordelen van zonne-energie de komende jaren nog meer stijgen!

Bron: Solar Monkey